Nima veze z Janezom Janšo pa mi gre vseen na kurac – stol

16 05 2008

Kaj je stol, zakaj in kdo si ga je sploh izmislil, kaj je ergonomija, kake vrste teh maderfakig naprav poznamo in podobne stvari, se bomo spraševali danes, dragi otroci.

Gre za napravo, ki podpira človeka, kadar ta želi biti v prav posebni pozi; sedeti na stolu.

Zakaj bi človek, to bitje brez hrbtenice, sploh želel sedeti na na višini 400 – 500 mm od tal. Sploh če ugotovimo, da nekateri narodi niso razvijali tega nepogrešljivega svetega instrumenta. Na bližnjem vzhod, še vedno večina ljudi poseda po preprogah in niso nikoli začutili, da bi se morali dvigniti z zemlje.

Stol so sicer poznali že Egipčani in sicer zato, da se je vladar dvignil nad ostalo svojat in je bil mogočnejši. Ideja se je (kdo bi si mislil) zelo lepo prijela na zahodu, kjer so ljudje zelo radi večvredni od drugih. Ne morem si kaj, da se nebi spomnil lepih slik iz davnih dni, ko smo omikani Evropejci iz hubububo dežel privlekli sužnje in jim ponudili pravo vero in čudovito Evropsko kulturo. Tam se lepo vidi belce, ki omikani sedijo na stolih, med tem, ko divjaki ždijo na tleh in sedejo na stol šele po tem, ko jih uspemo civilizirati. Mogoče bi se kdo obregnil v to, da se v dobi računalnikov in pisanja za mizo ne moremo izogniti stolom. Delno je to res, naj pa spomnim, da je bilo veliko velikih del napisanih na tleh ali na kamnu – in miza pizda no, ne mi z mizo zdej.

Danes mora biti stol obvezno ergonomsko oblikovan. Ergonomija je veda, ki se ukvarja z človekovimi duševnimi in telesnimi zmožnostmi in podreja okolje le temu. Tako stol ne sme biti previsok, da nam nožice ne bingljajo iz njega in ne prenizek, da si ne grizemo kolen. Najbrž pa bodo kmalu prišli časi, ko bo na navodilih za uporabo pisalo tudi, kaj vse se z njim ne sme,(recimo paziti je potrebno, da ga ne pojejo dojenčki, da si ga kdo ne potisne v anus in podobno) da ne bodo uporabniki tožili firme. Ergonomsko gledano, je tako določena tudi širina sedežne plošče, ker me skrbi predvsem zato, ker se Evropska in Ameriška rit vse bolj nemarno širita in je najbrž potrebno ves čas spreminjati standarde. Mednarodni standard, ki ureja to področje je ISO 9241.

Ne samo, da stola niso razvila vsa ljudstva, (ker se vsa ne želijo povzdigniti nad druga) opazil sem tudi, da stola ni razvila nobena žival. Najbolj se mi sicer zdi primeren za kokoši in perjad, malo manj za prašiče in gamse, sploh pa si ne morem predstavljati kako bi izgledal stol za delfina ali za pasavca.

Nekaj primerov, da bomo videli o čem govorimo:

Pisarniški stol ima koleščka pa vendar se z njim redko kdo odpravi na dolgo potovanje:

Samo zahrbten človek, kot je Thonet, se lahko spomni zvijati les na način, ki je pripeljal tudi do prav posebnega izuma. Najvišji in najzahrbtnejši stol vseh časov je barski stol:

Stol, ki paše, narejen za bogataše:

Terapevtski stol poln dobrodelnih kamnin, ki si jih najbrž lahko vtaknemo v kako odprtino – poimenovali ga bomo stol za prizadete:

Arhitekt Suhadolc je izdelal stol za sveto rit:

No pa sem le našel stol za živali. Zelo grd in neudoben je najdražji stol na svetu. Na dražbi pa naj bi dosegel od 1,1 milijonov € do 1,7 milijonov €, izdelan je bil za zelo težkega prasca:

.jpg

Za konec pa še moja izvoljenka na stolu:

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objavi11 odzivov v “Nima veze z Janezom Janšo pa mi gre vseen na kurac – stol”

16 05 2008
kolega (20:47) :

Murč, vse lepo in prav, ampak včasih se mi zdi, da mlatiš prazno slamo.

17 05 2008
murch murch (03:34) :

Točno to – je pa zabavno :)

17 05 2008
kolega (14:27) :

:) ti pa si…
Imaš pa luštkano izvoljenko.

17 05 2008
murch murch (14:46) :

Že tu je seksi, sam v živo je še ful lepša ;)

17 05 2008
petrca (20:21) :

Khm khm… stol na katerem se nahaja tvoja izvoljenka prodajam za skromnih 500.000€ ;)

17 05 2008
murch murch (22:17) :

Upam, da ne z njo vred. Ker tk nežne, vdane, delovne, poštene… ne bom več najdu :(

18 05 2008
petrca (08:26) :

Misliš rečt tako teličkasto zaljubljene…;)

18 05 2008
kolega (11:31) :

A s tem hočeš reči, da je Murč teliček? Ne vem, ne vem…

18 05 2008
murch murch (17:07) :

Priznam :)

20 05 2008
rox (07:23) :

Marko, ti si srečen človek, imaš mizarsko delavnico na voljo, v kateri lahko cele dneve izdeluješ stvari. Če bi imel jaz to možnost, bi se vrgel v izdelavo umetniškega pohištva. Izdeloval bi pohištvo iz same trodimenzionalne intarzije, eksperimentiral bi s premazi, ki bi morali biti holografski, skratka, dal bi kaki dve ali tri leta dela v eno samo spalnico. Potem bi ta dela prodajal za velike pare kraljem in ultrabogatašem in od tega dobro živel. Po nekaj letih, ko bi zgradil znamko, bi zaposlil nekaj ljudi, ne bi najel mizarjev, temveč bi najel mlade, neuveljavljene umetnike in jim dal službe in jih dobro plačal za njihovo umetniško pohištvo.

To bi bil moj dream job.

20 12 2011
Hamter (17:22) :

hm ,.. slike ne delajo ,..

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !