Morilci v modrih jopcah

20 02 2011

Na poločniku ob Celovški je ležal moder listič priporočene pošte. Pobral sem ga in odnesel v poštni nabiralnik.

Da bi list vrgel v nabiralnik, sem moral odtisniti pločevinaste zaklopce, ki zapirajo odprtino nabiralnika. Rumene pasove pločevine na odprtino zatiska vzmet, ki skrbi, da se tesno prilegajo ohišju in da je odprtina ves čas zaprta. Listič sem skupaj s prsti potisnil v temo nabiralnika. Vzmet je popustila in prsti so zdrsnili v drobovje slovenske pošte. Začutil sem, da vzmet zobovje zaklopcev pritiska na moje prste. Zagozdili so se v nabiralnik.

Nepredmetno je, da je bila moja ujetost kratkotrajna. Bila je večna (ponižanje pretepene žene traja, modrice zbledijo, tako kot traja cvetenje češenj, čeprav so veje pozimi gole, tako kot ne more miniti modrina oči, belina kosti, potacanost šolskih copat, … ).

Pomislil sem na vse, ki jim prstov ne uspe izvleči iz nabiralnika. Na staro gospo, ki živi v zadnji hiši razvlečene gorenjske vasi. Na pomečkani roki ima zarjavel prstan, edini spomin svojega pokojnega moža, ki ga je nekoč ljubila. Ime ji je Micka in ima 87 let. Ročno napisano pismo želi poslati prvorojencu svojega edinorejenega, ki se je preselil v Ameriko, sedaj pa v Afganistanu sodeluje pri projektu Nafta za rano. Micka težko odvaja vodo, prsti ji zatekajo. Konec koncev pa je vse to zdaj vseeno, nikoli več jih ni mogla izveleči iz nabiralnika, ko je vanj vrgla pismo.
Poštar jo bo našel spomladi 2011, ko bo skopnel sneg in bodo poti postale prevozne. V svojo aktovko bo pobral kosti, iz nabiralnika stresel prste, umetni kolk pa nesel v reciklažo. Prstan pa bo, baraba modra, na svojem poštarskem mopedu odpeljal punci.

Na poti po kateri hodim “v šiht”  večkrat srečam slepega moškega. Na njem je nekaj tako lepega, da si zaželim biti slep. S palico gledati okoli sebe, z belo črto privezati svet nase. S palico otipati moder listek priporočene pošte, s palico odriniti zaklopce nabiralnika in penetrirati v njegovo toplo notranjost.

Če bi bila Micka slepa, bi bila še vedno tako zelo, zelo ži …

  • Share/Bookmark

Dejanja

Informacije o objaviEn odziv v “Morilci v modrih jopcah”

3 07 2011
Kobrowsky (11:24) :

:D

Komentiraj

Uporabite lahko naslednje tage : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !